Hva er PropTech?

I denne artikkelen skal vi gå dypere inn på hva PropTech faktisk er, samt se på noen utvalgte selskaper og hvordan teknologien deres kan benyttes for å forbedre eiendomsbransjen.
Published on
May 6, 2020

Begrepet "PropTech" er definitivt et ord i vinden om dagen. Det har blitt et slags "buzzord" og er et svært aktuelt begrep innenfor eiendomsbransjen som nå står ovenfor en enorm digital revolusjon. I denne artikkelen skal vi gå dypere inn på hva PropTech faktisk er, samt se på noen utvalgte selskaper og hvordan teknologien deres kan benyttes for å forbedre eiendomsbransjen.

PropTech (kort for "Property Technology") inngår som en del av den digitale transformasjonen som eiendomsbransjen står ovenfor. Begrepet brukes som en definisjon på ny teknologi som har som mål å forbedre, effektivisere og/eller forenkle eiendomsbransjen. Typisk er PropTech et produkt eller tjeneste som baserer seg på teknologi som AI (Artificial Intelligence), IoT (Internet of Things), Big Data, VR, eller skybaserte IT-løsninger, enten alene eller som en kombinasjon av flere.

Bakgrunnen

Digitaliseringen har i løpet av de siste årene skutt i været innenfor mange bransjer. Innenfor eiendom har denne revolusjonen derimot tatt noe lenger tid, og bransjen har tradisjonelt sett blitt oppfattet som noe konservativ. Den tiden er derimot over, da også eiendomsbransjen har fått øynene opp for forbedringspotensiale gjennom bruk av nyere teknologi. Det har ført til en stor oppblomstring av PropTech-selskaper, og ifølge KPMG sin rapport "Pulse of Fintech" har den globale interessen for investeringer innen PropTech økt betraktelig de siste to årene.

Proptech Investments 2014-2019

“The real estate industry is by its nature quite a traditional industry but it faces a number of challenges. As the sector is quite data-rich and is open to exploring digital opportunities, this makes it particularly well-suited for leveraging digital and innovative property technologies as a means to address their myriad of challenges such as using space more efficiently, improving tenant experience and satisfaction and managing the carbon footprint of their assets.”

Sander Grunewald
Global Real Estate Advisory Leader, KPMG International

PropTech-selskaper

Men det er derimot ikke bare interessen for investeringer innen PropTech som har skutt i været de siste årene. Antall PropTech-selskaper har nemlig også fulgt denne bølgen. TheFactory, som er kåret til nordens beste akselerator og inkubator, har laget et "PropTech-kart" som viser en del av aktørene som leverer forskjellige løsninger i dag:

PropTech kart

Det er lett å se det store spektrumet av PropTech-selskaper som har blomstret i det siste, og fra Norge har vi selskaper som Spacemaker, AirThings, Disruptive Technologies og Unloc i front av denne bevegelsen. Til felles har disse selskapene et overordnet mål i å bidra til bedre byer og bygg, samt forbedre eller forenkle hverdagen hos brukerne av disse.

Spacemaker er det første selskapet vi ønsker å trekke frem av disse, og utvikler revolusjonerende AI-teknologi som skal sørge for smartere metoder for å maksimere potensialet for en byggeplass. Teknologien gir en helt ny innsikt for både eiendomsutviklere, arkitekter, ingeniører og kommuner, og blir avgjørende for utviklingen av morgendagens arealeffektive og bærekraftige byer.

Unloc er annet selskap som har fått mye oppmerksomhet den siste tiden, og utvikler programvare som kobler sammen ulike digitale låser. Selskapet gjør det like enkelt å dele en nøkkel som det er å sende en tekstmelding, noe som har tiltrukket giganter som Obos, Selvaag Eiendom og Schibsted. Løsningen til Unloc kan kobles opp på flere ulike digiale låser, enten på næringsbygg for å kunne enkelt administrere tilgang, eller på garasjen og inngangsdøren hjemme.

Airthings og Disruptive Technologies er to andre fremadstormende norske PropTech-selskaper som begge leverer smarte sensorer, såkalte IoT-sensorer. AirThings har som mål å forbedre luftkvalitet gjennom å benytte smartsensorer som blant annet måler radon, CO2, lufttrykk og temperatur. Disruptive Technologies har utviklet kanskje de minste smartsensorene for bygg, med en størrelse per sensor på så lite som 20x20x2mm. Disse kan måle blant annet temperatur, touch, proximity, vann og fuktighet, og sender automatisk denne dataen til skyen og videre til ulike systemer som kan rapportere avvik, vise trender og generere rapporter. Begge selskapene fokuserer også på åpne API-er som gjør det mulig for tredjeparter å benytte rådataen fra sensorene.

Åpen data

Samtidig som vi har sett en stor utvikling av nye løsninger innen PropTech, har muligens også forvirringen og skepsisen økt i takt hos kundene. Utfordringen er at de nye løsningene faktisk må tilfredsstille reelle behov hos kunden. I et hav av løsninger som skal forenkle hverdagen vår, er det derfor viktig at vi stiller spørsmålet hvordan dette skal brukes for å forbedre driften av bygget. Da er det helt avgjørende med åpen data, som gjør det mulig for ulike løsninger å kommunisere på tvers, slik at dataene kan benyttes til flest mulige bruksområder på en god måte. Eksempelvis kan Eiendomsappen benytte dataene fra Disruptive-sensorer til å automatisk rapportere avvik og delegere dette til riktig person, slik at en driftsoppgave kan tas tak i til rett tid. Dette gjør at man kan bli kvitt manuell innrapportering og potensielt unødvendige periodiske sjekker.

Avsluttende ord

For å oppsummere har PropTech bidratt til en stor digitalisering av eiendomsbransjen, noe som vil føre til blant annet smartere bygg og effektivisert drift. Antall PropTech-selskaper har skutt til værs de siste årene, og flere og flere eiendomsselskaper ser nytten av den nye teknologien på markedet. Med dette havet av ny teknologi er det derimot helt avgjørende med åpne API-er som gjør at man kan benytte byggdata på en mer skalerbar og effektiv måte.